Als je snoei toelaat zal je groeien

Door de hitte van de afgelopen weken hadden de twee bomen in de voortuin het lastig. Ondanks het vele water geven lieten ze een heel aantal takken vallen. Even voor de duidelijkheid dit is geen blog over tuinieren 🙂 . Nu een paar weken later zie ik dat ze opnieuw beginnen uit te lopen. Hoe gaaf is dat, ze maken weer nieuwe takken. Dat geeft zo’n mooi inzicht in hoe de natuur werkt. Het is altijd in beweging.

Van in de knop tot bloei tot afsterven en weer uitlopen

Zo werkt het ook bij ons mensen. Wij ervaren ook de groei, bloei, snoei en afsterven, en dat alles door elkaar heen. Let maar eens op, in een periode van snoei is er tegelijkertijd ook groei en zelfs misschien een beetje bloei. Met snoei bedoel ik het loslaten van wat dan ook, dat kan je oude ik zijn, een baan, een vriend(in) enz. We bestempelen snoei vaak als iets negatiefs, omdat we de pijn er van voelen. Leuk is het niet. Maar als ik die frisse groene uitlopers op de boom zie….denk ik, wow misschien is het loslaten/afscheid nemen van iets wel niet zo erg.

Je krijgt er altijd iets nieuws voor terug

Niet op de plek van de oude takken, maar op nieuwe plaatsen. Fris en vol nieuwe groeikracht.

Wat als we nu net zo organisch mee kunnen bewegen als de natuur?! Gewoon ondergaan wat het leven je geeft. Volgens mij zijn we dan altijd op ons best, in welk seizoen je je dan ook bevind. De natuur heeft het in die zin makkelijk; die kan niet nadenken #jaloers.

Toch hoeven wij niet zoveel te piekeren en te peinzen over de snoei en groei die wij ervaren. Je mag rust vinden in het weten dat het leven je geeft wat je nodig hebt. Dit om te kunnen groeien om je beste leven te kunnen leven.

Als je snoei met liefde kunt omarmen weet je dat het van Liefde komt

Liefs, Odette

MEER OM TE LEZEN & LEREN

Blog categorieën

download gratis bijbel studie voor beginners
Bekijk de studies

Let's be email friends

Inspiratie

Volg een Alpha cursus