Coaches, hoe op orde is hun leven? En wie is de “ultieme coach”?

Coaches, hoe op orde is hun leven? En wie is de "ultieme coach"?

Ik ga je vertellen waar ik achter ben gekomen. Het heeft een aantal jaar geduurd voordat ik het door had. Hier komt ie………

Coaches zijn MENSEN

Ahhh, ja echt waar! Het zijn vaak mensen die vanuit hun eigen persoonlijke (crisis) groei coach zijn geworden. En als je hulp zoekt zijn dit juist de mensen die je het beste kunnen helpen. Ze weten wat je nu doormaakt. Maar het zal altijd een soort van “de lamme helpt de blinde” blijven. Ik ken coaches en maatschappelijk werkers die enorm worstelen in hun leven en vanuit die worsteling anderen helpen. Dit is heel waardevol als dit vanuit groei gebeurt, niet vanuit puinhoop helpt puinhoop. De coach moet altijd verder zijn in zijn groei dan de client.

Wat weten we eigenlijk

Laten we eerlijk wezen wat weten we eigenlijk van onze coach, psycholoog en maatschappelijk werker? Is hij/zij zelf mentaal ok of worstelt hij met zijn gezondheid. Misschien heeft hij enorme financiële problemen en steelt hij het ondergoed van zijn vrouw om het zelf te dragen. Ga er maar vanuit dat hij zijn leven niet op order heeft. Dat is heel normaal 🙂 niemand heeft zijn leven op orde. Een goed salaris, mooi voorkomen, groot huis en 3x per jaar op vakantie is niet je leven op orde hebben.

Het gebeurde toen ik zelf zéér teleurgesteld was in de resultaten die ik met mijn eigen coach boekte

Ik kreeg een prachtig inzicht

“Geen ander mens op aarde weet wie ik ben en hoe mijn hart klopt.

Wij mensen kunnen elkaar niet “echt ” helpen.

Wie weet de waarheid over de ander?

Je krijgt altijd een verstoord advies gezien door de eigen beperkte bril van de ander.

In die bril zitten ook de beperkte overtuigingen, onzekerheden en pijn.

De mensheid heeft hulp nodig van buiten af. De enige die de waarheid en de stiksels van ons hart kent is God”

Dit inzicht was het startpunt van een innige relatie

Toch zijn coaches en psychologen verre van overbodig. Ze kunnen je ondersteunen. Check bij jezelf voordat je met een coach in zee gaat welke verwachtingen je er van hebt. Mijn verwachting was “ik betaal hem om mij te fixen”. Maar er werd weinig gefixed. En zo werkt het ook niet, deze verwachting geeft meteen een mooi inkijkje in hoe ik voor de burn-out was 🙂

God bleek de ultieme coach voor mij te zijn. Ik begon stappen in de juiste richting te zetten. Mijn oude coach zei bij de eerste ontmoeting “je moet het zelf doen maar niet alleen” dat is als mensen onder elkaar heel aardig en geruststellend om te horen. Het mooie is dat God niet van ons vraagt het zelf te doen. Het enige wat ik hoefde te doen was vertrouwen houden dat degene die heeft gedacht de wereld heeft nog een Odette nodig, mij beter zal maken dan ooit tevoren.

Rust

De eerste grote verandering was de enorme rust die ik nu voelde. Al jaren was ik zelden op mijn gemak, wat een kado was dit! Hoe rot ik mij ook voelde, met vele paniekaanvallen er was ook die rust, rust voor de ziel. Pas later las ik in de bijbel dat God ons zíjn rust geeft als we bij hem komen. Een rust die al het verstand te boven gaat.

Psalm 139:1-3 U kent mij, u doorgrondt mij, u weet f ik zit of sta, u doorziet van verre mijn gedachten. Ga ik op weg of rust ik uit, u merkt het op, met al mijn wegen bent u vertrouwd

Wel of geen coach

Sta je nu aan het begin van je herstel van burn-out, depressie of andere uitdaging. Zoek zeker een coach om je te ondersteunen. Overweeg/onderzoek ook zeker een christen coach of groundwork coach. Ook als je niet gelovig bent, zij coachen anders dan regulieren coaches.

Maar weet dat er een “ultieme coach” is die jou beter kent dan wie dan ook. Hij is 24 uur per dag beschikbaar, vraagt geen vergoeding, geen wachtlijsten en iedereen is welkom. Let Op; God als coach is geen wandelingetje in het park. Hij doet namelijk niet aan make-overs maar aan transformaties. Hij houdt te veel van je om je zo te laten zoals je nu bent, het is diepgaan en hard werken ( op de goede manier). Geen groei zonder groeipijn!

Als God je coach is zijn de uitkomsten heel anders dan je zelf had kunnen bedenken. Ik had bijvoorbeeld NOOIT gedacht dat ik een een blog zou beginnen en mijn ervaringen met anderen zou delen. Van de harde tante die ik eerst was is niet veel meer over, ik kan je eerlijk vertellen dat ik nog nooit zo veel liefde en rust heb gevoeld dan sinds ik met God op weg ben. En dat gun ik jou ook!

Psalm 16:9 Daarom verheugt mijn hart zich en juicht mijn ziel, mijn lichaam voelt zich veilig en beschut

De eerste stap

Nu denk je misschien ” klinkt heel goed allemaal maar ik ken geen God, ga niet naar een kerk en ken niemand die ook zijn leven met God deelt , heb geen bijbel en HELP wat nu! NO WORRIES!

Het enige wat jij hoeft te doen de eerste stap zetten en contact zoeken. Hier een voorbeeld van hoe je dat zou kunnen doen. Bid “Lieve God, zou U zichzelf aan mij kunnen laten zien in mijn leven. Ik zou graag u hulp ontvangen, Dank u.” Zo eenvoudige kan de eerste stap zijn.

Liefs Odette

 links bij deze blog

Life is—— Judah Smith

Basis bijbel 

 

MEER...