De kerk heeft een PR probleem

Christenen fijne mensen of vermijd je ze liever?

Veel ongelovigen mensen zien Christenen als veroordelend en voelen zich vaak slecht op hun gemak in hun bijzijn. Mensen voelen zich automatisch veroordeeld en zetten zich daar tegen af. Kortom de kerk heeft een PR probleem. En dat is super jammer, want ik weet dat heel veel christenen niet oordelend zijn. Maar ik kan heel goed begrijpen dat mensen een aversie bij de kerk/christenen hebben. Ook onder christenen ligt er vaak een zweem van oordeel in hoe we naar elkaar kijken.

In de kerk in zijn geheel is het naar mijn mening een zooitje en dat komt omdat de kerk bestaat uit mensen. Ja ja, christenen zijn net ‘echte’ mensen 😉 Er is een error in de kerk en dat is die van “religieuze vroomheid”.

Het ene mens is beter dan de andere, naar gelang je je aan de (zelfbedachte) regels houdt. Er zijn mensen/christenen die denken te moeten werken om bij God in een goed boekje te komen en te blijven. Wie heeft er nou niet geleerd dat voor niets de zon op gaat en dat je moet werken om iets te krijgen. Je moet je gedragen en binnen de lijntjes kleuren. En de mensen die dit geloven geven de kerk een slechte reputatie. Dit zijn de creepy christians die je een slecht gevoel over jezelf geven en “perfect” lijken te zijn. Maar in werkelijkheid zijn zij dit juist verre van want er is maar één God in hun hart en dat is die van selfmade rechtvaardigheid. Ze werken zich kapot om de ‘God-bal’ hoog te houden. Maar dit is niet hoe het bij God werkt.

Jezus zegt; Mij ontvangen is gratis, je hoeft er niets voor te doen. En daar kunnen wij mensen moeite mee hebben.

De kerk is goed geworden in mensen het gevoel te geven dat ze zich moeten schamen, zowel ongelovigen en christenen. Terwijl Jezus zelf zegt ik ben niet gekomen om de wereld (mensen) te veroordelen maar om ze te redden van de dood. Ik vraag mij altijd af hoe blij Jezus is met de negatieve reclame die sommige kerken/christenen voor Hem maken.

Betekend dat dan dat we maar mee moeten in ‘doen wat goed voor jou voelt en waar je gelukkig van wordt’? Nee, ons hart is corrupt, daar kunnen we niet ons hele bestaan op bouwen, maar dat is een onderwerp voor een andere blog.

Waar ik naar toe wil met deze blog is dat

  • 1 de kerk/ christenen moeten terug naar de basis van het evangelie. Jezus kwam om mensen te redden zonder voorwaarden aan hen te stellen.
  • 2 ongelovigen moeten zich niet laten afschrikken door ‘de kerk’. Zeker niet als deze meer bezig is met doen zoals het hoort dan Jezus uitdragen. Thank you next, en door naar een andere kerk. Je moet Jezus niet associëren met gelovigen mensen die je een slecht gevoel geven over wie je nu bent. Zoek liever gelovigen die je juist accepteren zoals je bent, díe weerspiegelen Jezus!
  • 3 gelovigen onder elkaar zouden Jezus als voorbeeld moeten nemen in het niet oordelen.

Hoe langer ik Christen ben hoe meer ik begrijp wat de onvoorwaardelijke liefde van Jezus is. Juist als het niet ok is en ik alles behalve vroom ben is Hij daar met open armen en een glimlach “het is ok”.

Ik ga af en toe naar de kerk, maar het was om te beginnen best een dingetje om een fijne te vinden. En dan nog ervaar ik de kerkdienst invulling vaak als achterhaald, saai en volgens traditie overgeleverd. Ook ik krijg regelmatig kriebel van mijn mede Christen maar zolang Jezus centraal staat, je mag komen zoals je bent en er geen voorwaarden worden gesteld aan jouw ‘christen zijn’ vind ik het goed.

Christenen zijn niet beter dan ongelovigen, het grote verschil is alleen dat wij Jezus hebben om ons te helpen en ons onvoorwaardelijke lief te hebben, wij hoeven het niet alleen te doen. Dat maakt christenen geen haar beter dan ongelovigen, en er bestaat niet zoiets als de ‘goede’ Christen. Aan het einde van de dag heeft ieder van ons Jezus nodig om gered te worden.

Odette

MEER...