Dit boek heeft mij geholpen om te herstellen van burn-out

Dit boek heeft mij helpen herstellen van burn-out

Vanaf het moment dat ik burn-out ging ben ik aan het lezen geslagen. Ik moest weten wat er met mij aan de hand was en hoe ik hier zo snel mogelijk uit kon komen. Ik heb zo’n beetje het hele spectrum aan zelfhulp boeken gezien. In deze blog deel ik het boek dat voor mij een echte life-changer is geweest.

Wil je dat Odette deze blogpost aan je voorleest? Luister hier

Het boek

Michelle van Dusseldorp en Carianne Ros, NEE IS OKÉ. De titel klinkt al lekker hé? Maar het is niet wat het in eerste opzicht lijkt. Het gaat niet over hoe je zoveel mogelijk nee moet verkopen en jezelf op de eerste plek moet zetten enz, maar het gaat over “pleasen”.

Pleasen is misschien wel de grootste veroorzaker van burn-out

Dit boek heeft mij ontzettend geholpen in mijn herstellen van burn-out. Ik baalde zelf enorm van bepaald gedrag, maar omdat ik niet kon zien wat ik aan het doen was, had ik geen andere keuze dan het te blijven doen. Ik zat er in gevangen. Door inzicht te krijgen in het ontstaan van onder andere mijn please gedrag, had ik weer een keuze. Door minder te moeten begon ik mij steeds beter te voelen en kwam mijn energie langzaam maar zeker weer terug.

Pleasen gaat veel verder dan bezig zijn met wat andere mensen van je denken.

Inhoud

In NEE IS OKÉ worden de 7 verschillende ‘pleasetypes’ behandeld. Het zal je verbazen hoe ‘eng’ nauwkeurig je jezelf zal herkennen in één of meerdere van deze types.

  • Per type wordt gekeken naar het ontstaan hiervan
  • Hoe het is om zo’n pleaser te zijn
  • Hoe het is om met dit type pleaser te leven
  • Hoe het is om kind te zijn van een bepaald pleaser type

Het belangrijkste

En natuurlijk het belangrijkste; hoe stop je met pleasen. Door concrete adviezen en de specifieke aanreiking van jouw uitdaging voor groei kun je meer jezelf worden en stoppen met pleasen. Het doel is minder moeten en meer vreugde ervaren, maar je zult er wel voor aan de bak moeten.

Pleasen doe je voor jezelf, niet voor anderen

Wat ik zo super vind aan dit boek vind, is ten eerste dat je jezelf gaat herkennen in één of meerdere pleasertypes, maar ook dat je gaat inzien door welk type pleaser je zelf bent opgevoed. Buiten dat je gaat begrijpen hoe jouw eigen please-gedrag is ontstaan, voel je je ook gehoord en begrepen als je leest hoe het is om kind te zijn van een bepaald pleaser type. De dingen worden heel duidelijk als je vanuit meerdere invalshoeken inzichten krijgt, en dat is heel waardevol.

Soms wordt het te groot

De toon van het boek is prettig, ook al is please gedrag niet iets om trots op te zijn, er is geen spoortje van oordeel te vinden bij de schrijfsters. Deze twee psychologische ‘zwaargewichten’ weten waar ze het over hebben en dat is heel geruststellend.

Pleasen: iedereen doet dit in meer of mindere mate, maar soms wordt dit deel in ons te groot en gaan we er letterlijk en figuurlijk aan onderdoor. Dus zit je in een burn-out, er tegen aan, of wil je leren om meer te leven vanuit willen i.p.v. moeten? Dan raad ik je dit boek aan.

Odette

Klik hier om te bestellen

NEE IS OKÉ
Door Michelle van Dusseldorp en Carianne Ros

Nee is oké

MEER...