Grote resultaten met Klein Geluk

Ik ben dol op klein geluk! Want het is overal en altijd beschikbaar.

Het leuke van dit geluk is dat het je even een heel ander perspectief geeft dan hetgeen waar je op dat moment mee bezig was. Een mentale opfrisser die je doet vertragen en bewust maakt van het NU. En dat is heel fijn!

Wat is klein geluk?

Iets kleins/eenvoudigs waar je eventjes heel blij van wordt. Misschien word jij wel gelukkig van een mooi handschrift, je appel in één schil schillen, zachte dekentjes, lieveheerbeestjes of dauwdruppels.

Voor mij persoonlijk is het drinken uit een leuke mok, kussen, aardappels in de vorm van een hartje, vliegtuigsporen, gek dansen met mijn kids, notitieboekjes, pure chocolade, mensen zien genieten, vogels – de lijst is oneindig.

Positief effect

In de afgelopen jaren dat het niet zo goed met mij ging (burnout) heb ik mijzelf aangeleerd om geluk in de kleine dingen te vinden. Noem het een soort overlevingsstrategie. Door dit te oefenen ging ik als vanzelf steeds meer moois ontdekken. Dingen die er al waren, maar waar ik mij nog niet eerder van bewust was. Al gauw werden mijn dagen een aaneenschakeling van fijne momentjes.

Doordat je bewuster bent van het moment waar je NU in bent kun je kleine gelukjes ervaren. Dan stoppen je gedachten even en ben je meer ontspannen, dat is altijd welkom toch?!

Zo doe je het

Let op, houdt het klein; dit gaat niet over grote wensen vervullen of iets bereiken. Kijk om je heen, waar krijg jij een glimlach van of maakt je hart een sprongetje? Verzamel een handjevol van deze kleine gelukjes en oefen om die de komende tijd te blijven zien. Breid je gelukjes stapje voor stapje uit. Geen druk geen einddoel, je zal vanzelf steeds meer fijne dingen gaan zien. Just enjoy!

Vertraag, kijk, ruik, hoor & voel; dit is waar het om draait. Bewustwording.

Dit is een simpele en effectieve manier om meer positieve energie door de dag heen te voelen. In het begin is het je bewust focussen, maar omdat je op zoek gaat naar dingen waar je blij van wordt is het leuk om te oefenen.

Side note

Nu ik deze blog aan het schrijven ben, met pen en papier – want daar word ik namelijk heel blij van, lig ik op mijn ligbed in de zon onder een zacht dekentje in November. Komt er ook nog eens een prachtige Vlaamse gaai pinda’s pikken die ik heb opgehangen. Hoe mooi wil je het hebben? 5x klein geluk in één moment! Dit moest ik natuurlijk wel even delen in deze blog 🙂

Waar waren we?

Je kan deze fijne momentjes ook zelf creeën door van je gewone kop koffie een heerlijk capu in je favo mok te maken. Of schrijf een leuk briefje voor in de broodtrommel van je kind of partner. Maar laat je vooral verrassen door al het moois dat je wordt aangereikt.

Klein geluk heeft mijn leven enorm verrijkt. Het heeft mij geleerd om meer in het NU en langzamer te leven. Ik ben er vooral veel happier van geworden!

Extra tips

  • Schrijf je gelukjes op, dan onthoud je ze beter en kun je ze nog eens terug lezen voor inspiratie
  • Vraag eens aan je partner of kind wat hun klein geluk is. Een mooi moment hiervoor is tijdens het avondeten
  • Maak geluk reminders voor jezelf. Dit kan door post-it notes op te hangen, een stickertje in je agenda of teken een kleine emoji op je hand.

Odette

MEER OM TE LEZEN & LEREN

Blog categorieën

download gratis bijbel studie voor beginners
Bekijk de studies

Let's be email friends

Inspiratie

Volg een Alpha cursus