Interview met blogger en schrijfster Mariëlla Verhelpen over haar leven met Jezus

interview met schrijfster en blogger Mariëlla Verhelpen

Ik raakte zo enthousiast van Mariëlla Verhelpen haar blog “mijn leven met Jezus”  en haar leuke manier van vertellen over haar nieuwe leven met Jezus, dat ik haar uitnodigde voor een interview. (zo blij dat ze instemde ;-))Lees hier onder het interview.

Stel je even voor!

Mijn naam is Mariëlla Verhelpen, getrouwd en moeder van 3 toffe kids. Ik heb samen met mijn man een eigen bedrijf waar ik onder andere de administratie voor doe en sinds kort ben ik daarnaast schrijfster van blogs en ben ik bezig aan mijn eerste boek.

Wat heeft je doen besluiten om Jezus te volgen?

Het is niet zo zeer een besluit geweest, dan wel zo’n inwendige drang dat er voor mij geen andere optie was dan vol voor Jezus gaan. Ik had op het moment dat ik voor Jezus koos eigenlijk geen idee wat er met mij gebeurde. Het was te groot om te kunnen begrijpen. Ik was al jarenlang bezig met een spirituele zoektocht, omdat ik niet tevreden was met mijn leven. Alle ingrediënten om gelukkig te zijn, waren aanwezig, maar ik was het niet. Ik had door dat er iets heel essentieels ontbrak, maar wat?

Ik ben na allerlei spirituele omzwervingen door God zelf in 2015 naar een Joyce Meyer Conferentie in Ahoy geloodst. Ik vond van alles van Joyce en lang niet allemaal positief, maar ik MOEST daar gewoon zijn. Ik had al veel over Jezus gelezen, ik geloofde in mijn hoofd dat Hij bestond, maar ik voelde er nooit iets bij. Ik had toen besloten dat ik blijkbaar niet in staat was om Hem te voelen en had mij daar eigenlijk een soort van bij neergelegd. Gelukkig had Jezus hele andere plannen!

Niet reageren was gewoon geen optie

Op de conferentie had de aanbiddingsmuziek van Hillsong Londen het in no-time voor elkaar om de muur om mijn hart om te duwen, de tranen bleven maar komen (ik had op dat moment niet door waarom eigenlijk) en toen er een oproep gedaan werd vanaf het podium om je hart aan Jezus te geven, was de keuze heel snel gemaakt. Niet reageren was gewoon geen optie. Ik kwam thuis.

Heb ik besloten om Jezus te volgen? Absoluut. De beste keuze van mijn leven. Maar meer nog heeft Hij al voor de grondlegging van de aarde voor mij gekozen. Dat vind ik veel specialer. Van de 1000 stappen heeft Jezus er 999 naar mij toe gezet en ik heb de laatste stap naar Hem toe gezet.

Hoe heeft Hij je leven veranderd? Wat is het verschil in je leven zonder Hem en met Hem? Noem het een before and after.

Wow, heb je even? Wat is er eigenlijk niet veranderd? Ik heb eigenlijk mijn leven lang onder hoogspanning geleefd. Ik heb heel veel gehoord dat ik niet goed genoeg was en gevoeld dat ik er niet bij hoorde. Dat was ik gaan geloven. Ik was daardoor heel kritisch naar mezelf, perfectionistisch, ongeduldig, bozig en soms zelfs hatelijk. Extra hard mijn best doen, mensen pleasen, vooral niet teveel stilstaan bij hoe ik me voelde en mooi weer spelen waren een beetje mijn manier van overleven. Dat ik dat deed, daar was ik me toen totaal niet van bewust. Het was mijn normaal. Mijn leven was in de kern één bonk stress, weggestopte pijn en verdriet. Nadat ik Jezus leerde kennen en ging snappen waar Hij mij concreet van gered had, ging er een wereld voor me open. Er viel een loodzware last van mijn schouders af, of van mijn hart eigenlijk. Ik mocht loslaten, omdat Jezus mij vast hield. Hij zorgt voor mij. Hij beschermt mij, beter dan ik ooit zelf zou kunnen doen.

Waar ik vroeger zo’n beetje alles gedaan zou hebben om erbij te horen, ben ik nu zo dankbaar dat ik er niet meer bij hoor

Als ik in de wereld zoals hij er nu uitziet, met de Corona-crisis en alle politieke en economische dreigingen, Jezus niet gekend had, dan weet ik niet hoe ik er nu bij gezeten zou hebben. Dan was ik waarschijnlijk volkomen in paniek geweest. Dan had ik doodsangsten uitgestaan. Maar al staat de wereld in brand, Jezus heeft mij daar bovenuit getild. Ik leef nog wel óp deze wereld, maar ik ben niet meer ván deze wereld. Waar ik vroeger zo’n beetje alles gedaan zou hebben om erbij te horen, ben ik nu zo dankbaar dat ik er niet meer bij hoor. Gods beloften zijn mijn realiteit.

En nog een grote verandering is dat waar ik eerst naar het leven keek vanuit mijzelf, ik nu vanuit een heel ander perspectief naar alles kijk. Onze wereld is beperkt door tijd en ruimte en ik kijk nu voorbij die begrenzingen. Ik zie een veel groter en zeer hoopvol plaatje; Gods belofte aan Zijn kinderen. Ik kijk nu over de lichamelijke dood heen naar de eeuwigheid en mijn gezichtsveld ligt veel verder dan alleen ons planeetje of zelfs ons sterrenstelsel. Dat maakt het zoveel makkelijker om te relativeren en om los te laten.

Kun je iets vertellen over Gods werkwijze? Hoe is Hij met jou aan de slag gegaan?

Toen ik Jezus leerde kennen, ben ik eerst een periode van herstel in gegaan. Ik was echt gebroken,  zoals zo’n beetje alle mensen in deze wereld. We noemen het ‘het gaat goooeeeed!’ maar het is maar net wat je definitie is van ‘goed’. Loslaten van mijn oude denken en vastgeroeste patronen was nodig om God alle ruimte te geven om te doen wat alleen Hij als de beste kan: troosten, liefhebben, bemoedigen, herstellen, opbouwen, zegenen, verzorgen, beschermen. Hij is een gentleman. Als ik op de handrem sta, wacht Hij geduldig af totdat ik die handrem en zelf er af haal.

Hij is een Gentleman

Ik ben heel dankbaar dat God mij direct na de Joyce Meyer Conferentie naar een geweldige kerk geloodst heeft, Redemption Church (voorheen Jong en Vrij) waar ik vol heb kunnen ontvangen van al Zijn goedheid en genade. Ik ben door mijn niet-gelovige achtergrond niet gehinderd door religie, wetjes, regeltjes en ‘zo heurt het’. Ik ben all-in gedoken. Jezus heeft zo’n enthousiasme en honger in mij aangewakkerd dat ik alles, maar dan ook alles aangepakt heb wat er vanuit de kerk aangeboden werd. Wat er ook georganiseerd werd, ik was erbij. Alleen al onder Christenen zijn, in een omgeving zonder oordeel en “wat zijn we blij met jou Mariëlla”, doet al wonderen met een mens.

Dit enthousiasme voor Jezus en wat Hij door Zijn lichaam, de kerk wil doen en aan het doen is, is geboren uit Jezus zelf in combinatie met mijn eigen keuzes. Mensen in de kerk hebben denk ik wel eens het idee van: “Mariëlla, die is nu eenmaal enthousiast”. Nee, zo was ik helemaal niet. Ik ben het geworden nadat ik Jezus heb leren kennen. Hij is enthousiast over mij en hé, wie ben ik om daar iets anders over te vinden. Mijn enthousiasme heeft niets met mij te maken. Het is Gods vuur in mij. Het is Zijn passie in mij. Het enige wat ik gedaan heb, is God een carte blanche gegeven. Hij heeft mijn volledige toestemming om alles in mij te vormen en veranderen naar Zijn wil en plan voor mijn leven. Jezus is mijn prioriteit en focus. Hij is het centrum in mijn leven.

Wat ik zeker weet, is dat Hij meer van mij houdt dan ik ooit zal kunnen

En wat Jezus dan precies gedaan heeft in mijn leven, mijn relaties, mijn karakter, mijn wil, mijn plannen is moeilijk te duiden. Ik moet ook eerlijk zeggen, dan het me niet zo interesseert hoe Hij doet wat Hij doet. Wat ik zeker weet, is dat Hij meer van mij houdt dan ik ooit zal kunnen, dat Zijn dromen over mij veel groter zijn dan mijn eigen dromen en dat ik Hem op geen enkele manier met mijn Hollandse mening of door mijn angsten en onzekerheden een strobreed in de weg wil leggen. Dat betekent heel concreet dat als God een kans voor mijn voeten legt en ik voel Zijn Geest in mij enthousiast reageren, dat ik ‘ja’ zeg. Ik weiger na te denken over of ik dat wel durf te doen, of ik het wel kan, wat de kans is dat het mis gaat. Ik doe het en Hij heeft mij nog geen enkele keer teleurgesteld. We zijn gemaakt voor GROOTS en meeslepend en als het aan mij ligt, pak ik ieder stukje daarvan aan.

Hoe reageerde je omgeving toen je Jezus ging volgen?

Ik moet zeggen dat dit een hele grote angst voor mij was; hoe zouden mensen gaan reageren? Ik was op het moment dat ik tot geloof kwam nog heel erg breekbaar. Wat ik had ontdekt en gevoeld in mijn hart was zo bijzonder, niet te bevatten en zo waardevol, dat ik het in het begin heel erg voor mezelf heb gehouden. Dat zou ik ook iedereen aanraden die in een zelfde soort positie verkeerd. Ik voelde prima aan dat de mensen om mij heen zich geen voorstelling zouden kunnen maken van datgene waarvan ik kort daarvoor ook geen voorstelling kon maken. Ik wilde niet dat anderen vanuit onwetendheid bot over mijn pas ontdekte schat heen zouden walsen. Ik had nog heel veel vragen en nauwelijks antwoorden en was niet klaar voor een kruisverhoor. Uit zelfbescherming heb ik er daarom in het begin niets tot nauwelijks iets over gedeeld.

Ik ben nu zover dat ik denk: “Kom maar door met je vragen!”

Achteraf gezien viel het eigenlijk heel erg mee en kan ik zeggen dat men nu eigenlijk niet reageert. Hoe enthousiaster ik over Jezus wordt, hoe meer ik er achter kom dat het onderwerp ‘Jezus’ structureel gemeden wordt. Ik ben nu zover dat ik denk: “Kom maar door met je vragen!” maar het is erg ‘stil aan de overkant’. Dat heeft denk ik heel erg te maken met het feit dat de wereldgebeurtenissen, overvolle agenda’s en overprikkelde koppies zoveel aandacht opslurpen, dat mensen zó met ik ik ik bezig zijn en druk zijn om hun eigen leven te fixen, dat het niet in ze opkomt dat er een hele andere realiteit bestaat naast het coconnetje waarin zij leven.

Ik denk ook dat mijn omgeving mijn geloof in Jezus ziet als één manier om om te gaan met het leven. De ene gaat naar yoga, de ander gaat naar het café en ik heb een ‘denkbeeldig vriendje waar ik me aan optrek’. Ze vinden het misschien zwak of idioot, maar het wordt getolereerd. Zolang ze Jezus kwalificeren als ‘maar een hobby’, is het hele onderwerp ook makkelijk te negeren. Alhoewel, als ik was gaan kantklossen, dan waren er vast en zeker al vele geïnteresseerde vragen gekomen. Ik blijf het bijzonder vinden hoe mensen diep diep diep van binnen allemaal weten dat ze niet om Jezus heen kunnen en zich uit eigen-wijsheid toch zo ingraven.

Je hebt een hele mooie website en bent momenteel een boek aan het schrijven. Zou je daar wat meer over willen vertellen?

Ja zeker. God heeft mij echt geroepen om over Hem te gaan schrijven. Dat heeft Hij gedaan door een passie voor Hem, Zijn reddingswerk en mensen in mijn hart te leggen. Hij heeft mij volgegoten met zoveel enthousiasme dat ik het onmogelijk voor mezelf kan houden. Het moet eruit. Ik was al wat langer bezig om kleine stukjes te schrijven over mijn leven met Jezus. Die plaatste ik op Social Media, maar daardoor bleef ik heel erg in mijn eigen cirkeltje hangen. Toen bracht iemand mij op het idee om te gaan bloggen. Dat had meteen een klik. Ik heb toen zelf de website ‘Mijn leven met Jezus’ gemaakt.

Het is een boek wat antwoorden geeft op vragen waar de wereld geen antwoord op heeft

Ik heb daar regelmatig blogs op geplaatst toen God met een nieuw plan kwam: ga een boek schrijven. Daar ben ik nu zo druk mee, dat bloggen even on hold staat. Mijn boek heeft duidelijk prioriteit. Het gaat lezers aan de hand meenemen hoe het is om te worstelen met leven op onze planeet, hoe het is te ontdekken dat er meer is en wat geloven in Jezus nu heel concreet en praktisch betekent. Wat moet je ermee? Wat heb je eraan? Het is een boek wat antwoorden geeft op vragen waar de wereld geen antwoord op heeft. Het is een boek voor mensen die nieuwsgierig zijn naar God, mensen die geloven of geloofd hebben, maar ontmoedigd zijn door de religie eromheen en zelfs voor mensen die niets met God te maken willen hebben. Als je dan zo sterk anti bent, weet dan in ieder geval waar je nee tegen zegt. De hele Corona-crisis heeft mensen wel heel erg met hun neus op hun eigen onmacht en menselijke onmogelijkheden gedrukt, dat ik heel sterk Gods ‘urgentie’ voel om dit boek zo snel mogelijk uit te laten geven.

Hoe weet jij dat een idee van God komt en niet van jezelf is?

Een hele goede vraag met een heel duidelijk antwoord. Ik wilde dit eigenlijk helemaal niet. Toen ik diep van binnen voelde: “Ga een boek schrijven over Mij”, was mijn eerste reactie: “Ja daaaaaaag.” Mijn eigen ik heeft door wat ik vroeger heb meegemaakt de sterke neiging om zich in te graven en onzichtbaar te willen zijn. Het stomste wat je dan kan doen, is een boek over Jezus gaan schrijven; over Degene die zogenaamd niet bestaat, maar die ondertussen wel zoveel heftige – en soms zelfs venijnige – reacties oproept. Er wordt Hem zoveel kwalijk genomen. Er zijn zoveel meningen, leugens en keiharde verwijten aan Zijn adres en vooral uit de hoek van ongelovigen. Waarom zou ik me vrijwillig in zo’n wespennest storten?

“Ga een boek schrijven over Mij”, mijn eerste reactie: “Ja daaaaaaag”

Ik ben toen letterlijk met God in gesprek gegaan en ik heb Hem verteld waarom ik dit een heel slecht idee vond. Er waren anderen die veel meer geschikt waren dan ik. Kon Hij niet beter iemand zoeken die het leuk vindt om in de aandacht te staan? Gods Geest in mij bevestigde ‘helaas’ dat Zijn plan met mij vast stond. Opnieuw in de onderhandeling: “Het mag toch wel anoniem zeker? Mijn naam op de kaft lijkt me niet nodig, toch?” … Al met al, het feit dat het boek al heel ver vorm heeft, zegt duidelijk wie deze onderhandeling ‘gewonnen’ heeft. Mijn blogIets nieuws’ gaat ook precies hierover.

Ik heb me uiteindelijk overgegeven aan Hem en dat is tenslotte precies waar geloven in Jezus om draait. Het gaat niet om tot geloof komen, gered zijn en weer op de oude manier verder gaan. Het leven wordt pas (echt) leuk als we gaan luisteren naar Zijn stem en gaan doen wat Hij ons voor gemaakt en dus geroepen heeft. Hij weet namelijk waar we écht gelukkig van worden. En al die beren op de weg, daar rekent Jezus mee af. Ik heb mijn hele leven in Zijn handen gelegd en Hij draagt met liefde de volle verantwoordelijkheid. Hij redt mij, iedere dag opnieuw.

Welke fabels zijn er voor jou doorbroken over God nu je hem zelf kent?

Ik zou eigenlijk de vraag willen veranderen naar “Welke leugens zijn er doorbroken”. Bij fabeltjes is het mogelijk dat iets of iemand romantischer wordt afgebeeld dan hij of zij in werkelijkheid is. Ik ben nog niemand tegen gekomen die Jezus hoger inschatte dan dat Hij ooit waar zou kunnen maken. Hij  wordt juist vaak naar beneden gehaald, vermenselijk. We dichten Hem toe waar we zelf mis gaan. We geven Hem de schuld voor wat wij verpest hebben.

Voor Hem geldt: “It is not over till it’s over”

Ik ben altijd heel onbevangen over Jezus geweest. Ik wist niet wat er te geloven viel en had daarom ook geen mening over hem. Dat is echt een groot geluk, want ik heb niet hoeven worstelen om verkeerd denken om te keren in juist geloven. Maar ik heb de laatste jaren wel legio leugens over God gehoord. Deze zijn grofweg te verdelen in twee categorieën. Ongelovigen roepen dat God een slechterik is. Hij zou verantwoordelijk zijn voor al het kwaad in de wereld. Als Hij zou bestaan, was de wereld niet zo’n puinhoop. De waarheid is echter dat Hij enkel liefde is en zoveel respect voor onze vrije wil heeft, dat Hij wacht totdat wij Hem toestaan ons te overladen met Zijn liefde en zorg. Hij kan alleen God zijn voor ons als wij dat zelf willen.

Tot die tijd staan we er op eigen verzoek alleen voor en plukken we daar ook de bittere vruchten van. De mensheid is op aanmoediging van de duivel volledig zelf verantwoordelijk voor de rokende puinhopen in deze wereld. Ja, God heeft de macht om met één knip met Zijn vingers alle slechtheid de wereld uit te maaien. Het probleem is echter dat als Hij dat nu zou doen, alle mensen die niet in Hem geloven, mee wegspoelen door het spreekwoordelijke putje. Dan is er geen weg meer terug. De zichtbare ellende is daarmee juist het bewijs dat God zo oneindig veel van mensen houdt die Zijn redding niet verdienen. Hij kan nog steeds geduld opbrengen voor ons. Hij geeft tweede kansen, derde kansen, veertigste kansen, drieduizendste kansen… Voor Hem geldt: “It is not over till it’s over”.

ze kunnen niet verkondigen waar ze zelf nog geen openbaring over ontvangen hebben

Een ‘fabeltje’ waar Christenen in kunnen geloven, is bijvoorbeeld dat God niet helemaal te vertrouwen is of zelfs wispelturig. Hij zou een strenge Rechter zijn die mensen eerst redt om ze vervolgens weer te laten vallen. De grootste leugen die naar mijn idee rondwaart is dat Hij wil dat we ons aan de wetten uit het Oude Testament houden. En wie zich er niet aan houdt, kan straf verwachten. Ik kan heel boos worden van het feit dat gelovigen niet-Bijbels onderwijs krijgen, dat mensen de wet weer terug de kerk in gerold hebben, terwijl Jezus op een ondenkbaar gruwelijke manier Zijn leven gaf om ons juist voor altijd vrij te kopen van de wet. En dan ben ik niet persé boos op voorgangers die de wet preken, want ze kunnen niet verkondigen waar ze zelf nog geen openbaring over ontvangen hebben. Ik kan het gewoon niet uitstaan dat mensen bewust of onbewust de duivel recht in de kaart spelen. En dat hij zich rot lacht als zijn valse plannetjes lukken en mensen de stem van de Heilige Geest negeren om vervolgens wel naar zijn waardeloze ideeën te luisteren. Voor mij persoonlijk is dit een enorme reden om niet langer mijn mond te houden.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die nieuwsgierig is naar Jezus, maar niet bij Hem durft te komen of tegen mensen die Hem nog niet kennen?

Het feit dat je leeft en rondwandelt op deze aarde is geboren uit het verlangen van God om Zijn liefde te delen met jou. Hij heeft jou perfect gemaakt voor een hemels leven op aarde en daarna in de hemel dicht bij Hem. Hij heeft je gewild, bedacht, gemaakt en voorbestemd voor een hoopvolle toekomst. Ondanks dat we Hem misschien niet kennen en voelen, is Hij meer echt dat alles wat we met onze ogen kunnen zien. Hij is altijd bij je.

Je kan Hem niet teleurstellen of verrassen met wat je doet of gedaan hebt

Hij kent je door en door; je gedachten, je emoties, je gedrag, je diepste verlangens, je angsten, je trots, je schaamte, je spijt. Hij doorziet je zonden, je gebrekkige en voorwaardelijke manier van liefhebben, je gekkigheden, je motieven en je zwakke wil. En ondanks dat alles is Hij dol op je en keert Hij zich niet van jou af. God staat boven de tijd en Jezus wist precies waar jij de mist in zou gaan toen Hij voor jou aan het kruis hing. Je kan Hem niet teleurstellen of verrassen met wat je doet of gedaan hebt. Hij weet ook dat je uit eigen beweging nooit los kunt komen van je zondige en stressvolle manier van leven. Je zit er te diep in. Hij staat daarom te popelen om jou op te vangen zodra jij durft te erkennen dat je Hem nodig hebt.

Het is bizar, ongelofelijk, niet te bevatten, maar wel waar

Weet dat de hemel het meest kostbare opgegeven heeft om jou te redden. Zo bijzonder ben je. Jezus heeft Zichzelf geofferd om jou volledige vrijheid te geven. Het is bizar, ongelofelijk, niet te bevatten, maar wel waar. Wat jij ook van God vindt, Hij is altijd dicht bij je om je te verleiden om je naar Hem te keren. Juist de mensen die door hebben enorm te kort te schieten, zijn de perfecte kandidaat. Iedereen die God oprecht zoekt, zal Hem vinden. Kom in beweging, wees nieuwsgierig, zelfs kritisch als je dat wilt. God kan dat echt wel handelen. Mensen stellen teleur, God nooit.

Hoe zou jij je relatie met Jezus omschrijven in één zin?

Jaaaa zeg, één zin. Je vraagt nogal wat van me. Kort en bondig is voor mij lastig. Ik ben al vier zinnen verder inmiddels… Nou, komt ie: Hij in mijn Redder, mijn Held, mijn grote Broer, mijn Kracht en het centrum van mijn leven; Hij is mijn Alles.

 

Volg Mariëlla op;

InstagramFacebook of op mijnlevenmetjezus.nl

 

MEER...