Je lichaam is het slagveld van je hoofd

je lichaam is het slagveld van je hoofd

Spanning, vage pijntjes, uitputting, áán staan, hyperventileren, het zijn klachten met een mentale oorzaak. Stress en angst worden in je hoofd gecreeërd en uiten zich in je lichaam. Burn-out is hier misschien wel het ultieme voorbeeld van.

Om ons lichaam rust te geven en in zijn gewone staat te laten functioneren zullen we ons hoofd moeten aanpakken. Hoofd en lichaam zijn niet van elkaar te scheiden. Het hoofd heeft invloed op het lichaam, daar gaat deze blog over. Maar het lichaam heeft ook invloed om het hoofd. Denk bijv. maar een aan de positieve effecten van sport/beweging op onze mentale gezondheid.

De weg van ontspannen door middel van bijv. mediteren, sporten of ontspanningsoefeningen, is er eentje van ondersteuning, niet van oplossing. Als je hoofd functioneert vanuit een beperkte overtuiging/ego illusie en/of jeugdtrauma dan zal je lichaam zich nooit op een natuurlijke manier kunnen ontspannen.

It is not your fault

De meeste mensen weten niet dat ze vanuit zo’n staat functioneren. Als je nog nooit eerlijk daar naar gekeken hebt voor jezelf, is het bijna 100% zeker dat je óók vanuit die beperkte overtuigingen leeft. Deze staat waarin je hoofd kan verkeren is initieel altijd onbewust, het is ook niet jouw schuld dat je dit doet. De overtuigingen, illusies en trauma’s bouw je onopgemerkt op en je gaat er vanuit functioneren. Je identificeert je ermee, je denkt dat jij dit bent terwijl dit niet zo is. Tijd om los te komen!

Hoe weet je nu of je vanuit een overtuiging/illusie functioneert?

Hiermee kan ons lichaam ons helpen en dat doet het ook. Het vertelt hoe het met onze mentale stand van zaken gaat. Durft te voelen wat je voelt, heb je last van vage pijntjes, oververmoeid of sta je strak van de spanning? Dan gaat er ergens daar bovenin iets niet helemaal goed. Nu kan je denken, ik ben gewoon druk, er ligt veel op mijn bordje, als ik het niet doe doet niemand het. Dit waren/zijn dingen die ook ik tegen mezelf vertel. Maar achter deze stellingen liggen de patronen waarom we dit doen, denken of ervaren. Het zijn meestal geen schone motieven.

Als je gaat toetsen wat en waarom je doet wat je doet en waar je dat geleerd hebt en of dat de waarheid is zul je steeds meer tot ontspanning komen. Het kunnen doorzien wat je doet en waar je dat hebt opgepikt is zo bevrijdend voor lichaam en geest! Je zult gaan inzien dat het niet (meer) nodig is dat je je identificeert met het oude.

Opruimen voor meer ontspanning

Hoe minder overtuigingen en illusies in het hoofd, hoe minder je lichaam het slagveld is. Daar kan geen ontspanning zoeken tegen op. Je lichaam ontspant zich vanzelf en gaat steeds meer teug naar zijn originele staat van functioneren. Ieder beetje dat opgeruimd is, is een beetje meer ontspanning. Kleine stapjes is altijd the way to go, zeker bij dit soort dingen. Je kunt niet verwachten dat een state of mind waar je al jarenlang in functioneert in een zeer korte tijd helemaal anders is. Ook als je een overtuiging kunt doorzien zal je bewust moeten zijn om niet in oud gedrag te vervallen. Een dag te gelijk, verandering kost tijd. Makkelijk is het niet maar zeker niet onmogelijk en het is de moeite meer dan waard. Lekker leven vanuit ontspanning in ons lijf en hoofd!

Odette

MEER...