Wat probeer jij van iemand te krijgen als je pleased?

Pleasen lijkt heel nobel, omdat het lijkt dat je iets voor de ander doet. Maar in werkelijkheid ben je vooral met jezelf bezig als je pleased. Please intenties zijn niet “schoon”.

Zelf ben/was ik een echte relatiezoekende pleaser. Dit zijn pleasers die voor hun eigenwaarde afhankelijk zijn van de bevestiging van anderen. Één van de achter liggende gedachte achter hun please gedag is “ik doe dit voor jou omdat ik wil dat je mij aardig vindt” Ze functioneren als een soort menselijke kameleon, en hebben een groot “ik pas mij aan” persoonlijkheidsdeel ontwikkelt om maar de goedkeuring van anderen te krijgen.

Look at me!

Ik hoor mensen vaak een soort van semi trots zijn op hun please gedrag. “Kijk eens hoeveel en wat ik allemaal kan, doe en zelfs lijdt voor jou en/of iemand anders”. Gaat het hier dan om wat de ander van jouw ontvangt of wat jij er voor jezelf uithaalt? Bij niet schoon pleasen doe je iets wat je eigenlijk niet wilt doen maar waar je mee hoopt een eigen behoefte/verlangen mee te vervullen.

Vaak zijn dit verlangens als gezien worden, waardering krijgen, veilig voelen en liefde ontvangen.

Pleasen doe je meestal niet bewust. Als bepaalde ontwikkelingsfases in de kindertijd niet goed doorlopen zijn door welke reden dan ook kunnen we please gedag gaan ontwikkelen. Dit kan bijv. zijn vanuit een angst of een tekort. Wat begint in onze kindertijd als een overlevingsstrategie wordt als we volwassen zijn onze gevangenis.

 

Odette

 

Meer leren over en doorbreken van please gedrag? Lees dan het boek NEE=OKÉ

Dit boek heeft mij persoonlijk enorm goed geholpen bij het doorbreken van mijn please gedrag

 

MEER...